Kiutazás időpontja: 2015.10.09.

A Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium Strasbourgban

Barcs

2015 tavaszán a barcsi gimnazistákat képviselő 4 fős csapat (Borbás Imola, Péter Nóra, Petrinovics Petra, Morvai Kitti 13.c osztályos tanulók) megnyerte az Európa Pont által szervezett játék szóbeli fordulóját, így osztályunknak, 24 főnek utazást nyertek Strasbourgba.

A verseny első fordulója iskolánkban zajlott, hiszen tanáraink egy pályázatot nyertek meg, amivel Európai Uniós napot, versenyt szerveztek az Európa Pont képviselői. Ez a forduló olyan feladatokat tartalmazott, melyek nemcsak a lexikális tudást, de a kreativitást, a kommunikációs képességet, a művészetekben jártasságot is mérte. Egy-egy országból pedig külön is fel kellett készülni, hiszen a gimnázium tanárai tanteremdíszítő versenyt is hirdettek. Mi Olaszországot kaptuk, a tantermünket a híres olasz kerékpárverseny, a Giro d’Italia alapötletével valósítottuk meg, bemutattuk az olasz kultúrát, ételeket, italokat, zenét is, illetve egy 1 évig az osztályunkban tanuló olasz diák olasz nyelvtudását is bevetettük. Az osztály megnyerte mindkét versenyt. Nyereményünk egy budapesti kirándulás volt az Európa Pontba, ahol az Európai Unióról hallhattunk előadást és tölthettünk ki totót. Pár hét elteltével kaptuk a hírt, hogy a teszt kitöltésével, bekerültünk a verseny döntőjébe.

A verseny döntője 2015 tavaszán zajlott le, a bevezetőben említett 4 diákkal, akik hetekig készültek, fejlesztették lexikális tudásukat, olvastak, bújták az Uniós könyveket. Emellett gyakorlati feladatunk is volt, egy plakát készítése, mely Magyarország Európai Unióban való helyzetét, helyét mutatja meg. Plakátunk nem mondható átlagosnak, egy mozgó „hirdetőt” készítettünk, melyen nemcsak hungarikumok szerepeltek (pirospaprika, Tokaji borvidék, egy gulyás a pulikutyájával), hanem a plakát forgatható részén Magyarország kötődését mutattuk meg az Európai Unióhoz. A verseny a plakát bemutatásával kezdődött, majd játékos, gyorsasági, kreatív, elméleti feladatokat kellett megoldani. A legjobb csapatok végig fej-fej mellett küzdöttek egymással, az utolsó feladat azonban eldöntötte az állást. Lányaink kiváló kommunikációs képességüknek köszönhetően, a rövid prezentáció készítése feladatban, kifejtették, hogy milyen kérdésekkel, ötletekkel fordulnának az Európai Parlament képviselőihez. A feladat teljesítése a verseny megnyerését jelentette, melyet egy közeli étteremben azonnal meg is ünnepeltek egy jól megérdemelt ebéddel.

Az osztály azonban nem pihenhetett, hiszen közeledett a nyári szünet és októberben várt minket Strasbourg. Az Európai Ponttól minden segítséget megkaptunk a további információkról, tudnivalókról. Osztályfőnökünk szállást foglalt, buszutat szervezett, míg mi készültünk a versenyre. 4 fős csapatokat hoztunk létre, akik kaptak egy-egy témát kidolgozásra. Megkezdődött a kutatómunka a kapott témákban, melyek többségét magunkénak éreztük. Angol nyelven dolgoztunk, angol nyelvű cikkeket olvastunk, interneten kutattunk, alaposan felkészültünk az utazás időpontjáig.

Strasbourgba egy hűvösebb októberi estén indultunk el, hiszen a buszút egész éjszakán át tartott. Élménydús utazás volt, sok nevetéssel, beszélgetésekkel, a busz folyosóján aludva, hálózsákba, plédbe burkolózva. Másnap alig vártuk, hogy a szállásra érjünk és kinyújtózzunk. A Cap Europe Hotelben már lehetett érezni, hogy más is a parlamentbe jött, hiszen a szállás fiatalok hangjától volt hangos. A szállásunk nem messze volt a központtól, így gyalog könnyen elértünk mindent. Már első este városnézésre mentünk, bejártuk a környéket, sétáltunk, francia különlegességeket keresgéltünk. A hosszú, fárasztó buszút miatt azonban hamar mindenki alvásra kényszerült.

Másnap, a reggeli után metróra szálltunk és amint megláttuk az Európai Parlamentet, csak ámultunk. Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy egy kellemes érzés fogott el bennünket, hogy itt lehetünk, képviselhetjük iskolánkat, az országot egy ilyen nagyszabású esemény keretein belül. A parlamenthez közelítve páran izgulni kezdtek, de tanáraink bíztattak minket és lelkesítettek, hogy érezzük jól magunkat.A szigorú – már-már repterekhez hasonlító – ellenőrzés után léphettünk be a parlament épületébe. A belső udvar látványa is elvarázsolt bennünket, de az épület belső részei is ámulatba ejtettek minket. Az átvizsgálás után egy vezetőt kaptunk, aki elválasztott minket tanárainktól, és reggelizni invitált bennünket. Így aznap kétszer is reggelizhettünk. Ismertették velünk a programot, kaptunk tájékoztató füzetet, valamint egy névjegykártyát is. Ezt követően az ülésterembe kísértek minket, s mindannyian sorban csak annyit mondtunk: „Wow”.

A hatalmas ülésterem a valóságban még nagyobbnak tűnt, mint a televízióban. Ráadásul helyet is foglalhattunk egy-egy képviselő helyén, mely büszkeséggel töltött el bennünket. Míg várakoztunk, hogy minden csoport megérkezzen, képeket, selfieket készítettünk, meg akartunk örökíteni minden pillanatot. Az Euroscola napot parlamenti képviselők nyitották meg, üdvözöltek minket, majd minden országból egy-egy diák kiállhatott és röviden bemutathatta az iskolát, ahonnan érkezett. Eközben a háttérben képeket vetítettek rólunk, melyeket előre el kellett küldeni. Minket Péter Nóra képviselt, aki pár szóban elmondta honnan jöttünk, mit kell tudni iskolánkról és a városunkról.

A bemutatkozások után csoportokra osztottak minket annak megfelelően, hogy otthon mely témákból készültünk fel. A többi ország diákjaival együtt dolgoztuk ki a kapott problémát, témát, vitatkoztunk, érveltünk, beszélgettünk és persze ismerkedtünk egymással. Barátságok születtek, közben pedig tudás cserélt társat. Magunk közül választani kellett egy szónokot is, aki az ülésteremben képviselt bennünket.

Ebéd után (amit szintén a parlamentben fogyaszthattunk el) visszatértünk az ülésterembe, ahol tanáraink már vártak minket (ők is képviselők helyeire ülhettek be, számukra is volt hasonló program, mint nekünk, ők a tanárokkal beszélgettek, ismerkedtek). A szónokok felülhettek a parlamenti képviselők szónoki székeibe, szemben velünk, amit többen irigyeltünk is. Elmondták véleményünket, összefoglalták a megbeszélteket, majd a többi diák, a többi csoport kérdezhetett is, ugyanolyan módon, ahogy az igazi üléseken zajlik. A parlamenti képviselők meghallgattak minket, ők is mondtak véleményt, a végén pedig tőlük is kérdezhettünk angol nyelven. A magyar csoportból Zailac Tamara tett fel kérdést a képviselőknek.

A nap végén egy játékos vetélkedő következett, mely elméleti kérdésekből, játékos feladatokból állt. Erre 16 diákot választottak ki az alapján, hogy egy tesztet kellett kitöltenünk (később megtudtuk, tanáraink is ugyanilyen játékban vehettek részt) és a legjobban válaszolókat kihívták a pódiumra. Szerencsére Passa Vivien részt vehetett ebben a játékban, 4 fős csapatban dolgozva 2. helyezést értek el a kérdések megválaszolása után. Nagyon büszkék voltunk rá.

Az Euroscola végére nagyon elfáradtunk, de az oklevelek átvétele után nem maradhatott el a közös fénykép a zászlók előtt. Büszkén emeltük fel a Széchényis zászlót, s ott bent mélyen nagyon boldogok voltunk, hogy ebben az élményben részesülhettünk.

Este – fürdés és átöltözés után – ismét nyakunkba vettük a várost, kerestünk egy francia éttermet, ahol tanárainkkal együtt egy finom vacsora mellett átbeszélhettük a napot. Az egyik téren koncert is volt, kicsit belehallgattunk, majd visszatérve a szállásra még sokáig beszélgettünk az élményről.
Az utolsó napon várost néztünk, vásároltunk, megnéztük a nevezetességeket, természetesen el is tévedtünk, de nem bántuk, hiszen olyan utcácskákba tévedtünk, melyek elvarázsoltak bennünket. A város hangulatát és a hosszú sétát se fogjuk elfelejteni. Délután indultunk Magyarországra tele élménnyel, francia édességgel, ajándékcsomagokkal, szuvenírekkel. Úgy gondolom, mindannyiunknak hatalmas élmény volt az utazás, hiszen önállóságot tanultunk, emellett össze is fogtunk, diákszemmel beleláttunk a „felnőttek” világába, irányíthattunk, tanulhattunk, tapasztalatokkal gazdagodhattunk.