Az Euroscoláról

Mi is az az Euroscola-program?

Az Euroscola-játék egy internetes kvízjáték, amelyet az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája szervez az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programban résztvevő középfokú oktatási intézményei számára. A Nagykövet Iskola programról bővebben itt olvashat: http://europarl.europa.eu/hungary/hu/fiatalok-es-oktatas/ep-nagykovet-iskola-program.html. A legjobban teljesítő csapatok (24 diák + 2 kísérő) nyereménye az Euroscola-programban való részvétel, melynek helyszíne Strasbourg, az Európai Parlament egyik székhelye.

Az Európai Unió szerepe és helye a világban meghatározza Európa fiataljainak jövőjét: az Unió tehát nem maradhat távoli misztérium e korosztály előtt. Az európai párbeszédben való részvétel, a különbözőség és az egység megtapasztalása ezért döntő fontosságú minden fiatal számára. E megfontolásból hirdette meg az Európai Parlament az Euroscola-programot, amely lehetővé teszi Európa fiataljai számára, hogy találkozzanak, nézeteiket megvitassák, és párbeszédet folytassanak Európa jövőjéről. A program keretében 28 tagállam 16-18 év közötti középiskolás diákjai vehetnek részt az „Európai Ifjúsági Parlament” formájában megrendezésre kerülő találkozókon az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban.

Az Euroscola-program keretében alkalmanként körülbelül 500 középiskolás európai diák látogathat el az Európai Parlamentbe, hogy a Parlament munkájával ismerkedjen, és maga is részt vegyen abban. A program során a résztvevők bevezető előadást hallhatnak az európai integráció főbb állomásairól, ezt követően a diákok maguk is munkacsoportokat alakítanak, és parlamenti vitákban tárgyalják meg az uniós kérdéseket. A vita lezárása után természetesen döntéshozatalra is sor kerül, hiszen így teljes a folyamat modellezése. A programra az Európai Parlament strasbourgi Kapcsolattartó Irodája előzetesen egy magyar nyelvű felkészítő-táblázatot, küld, amely tartalmazza azokat a témaköröket, melyekből a diákoknak fel kell készülniük.

Az Euroscola-programban kizárólag felső tagozatos középiskolások (16 – 18 év) vehetnek részt, 26 fős csoportokban, 2 kísérővel (24 diák + 2 kísérő).

Mivel az Euroscola-program találkozójának tárgyalási nyelve az angol, illetve a francia (német nyelvi tolmácsolás elérhető a plenáris üléseken, de a munkacsoportok ülésein nem), ezért a programban való részvétel feltétele fenti nyelvek egyikének magas szintű ismerete.

Az Euroscola-programra az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája által működtetett online Euroscola-játékon elért eredmény alapján kerül be a legtöbb résztvevő iskola. Emellett az Iroda fenntartja a lehetőséget, hogy más uniós témájú vetélkedőinek a nyerteseit is Euroscola-programban való részvételi lehetőséggel jutalmazza. További ifjúsági programjainkról, vetélkedőinkről weboldalunkon tájékozódhat.

Jelenleg nincs kiírt verseny.

0 0 nap
0 0 óra
0 0 perc
0 0 másodperc

Éles játék indításához jelentkezzen be!

Élménybeszámolók