Kiutazás időpontja: 2019-01-31

KECSKEMÉTI SZC KADA ELEK KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA

Kecskemét

Strasbourg: újabb felejthetetlen élmény

Az Euroscola-program lehetőséget adott, hogy kiutazzunk Strasbourgba és betekintést nyerhessünk abba, hogy hogyan zajlik egy nap az Európai Parlamentben. Nem gondoltam volna, hogy ekkora élményben lesz részem. Másodszor léptem be az épületbe, viszont most egy kicsit más céllal. Megkaptam azt a megtiszteltetést, hogy én és Tibi képviselhettük országunkat, városunkat és iskolánkat az Európai Parlamentben. Sosem fogom ezt katarzist elfelejteni. Az elején kicsit féltem, és ez a félelem akkor erősödött bennem, amikor már bent ültünk és vártuk, hogy mikor hívnak ki minket. Emlékszem, zene szólt míg kiértünk a pódiumhoz. Ahogy kiértünk néma csend lett. Kint már nem izgultunk, sőt inkább élveztük, hogy mindenki (600-700 ember) hallgatott és figyelt minket. Hihetetlen gyorsan eltelt az a 2 perc. Akárhányszor eszembe jut, csengenek a fülemben a következők : „Good morning, welcome everyone.. It is a great honor to be here in European Parliament.” Köszönöm, hogy ennek az egésznek részese lehettem. Egy életre szóló élménnyel gazdagodtam. (Domián Kitti)

Egy életre szóló élményt adott nekem az Európai Parlament. Mivel másodszorra voltam a parlamentben, minden ismerős volt a számomra, viszont most is ugyanolyan különlegesnek tartottam, és megtisztelve éreztem magam, hogy ott lehettem. Mikor helyet foglaltam a második sorban, akkor éreztem igazán, hogy milyen nagy megtiszteltetés lesz itt beszélni, mintegyl600 ember előtt. Nem sokkal ezután sorra kerültünk speaker társammal, nem is izgultam, mert örültem, hogy szinte mindenkit érdekelt, amiről beszélünk. Amíg ebédeltünk a Eurogame nevű játék feladatait egy görög és egy olasz lánnyal oldottuk, akikkel mai napig is tartom interneten keresztül a kapcsolatot. Rengeteg ismeretet szereztem az adott témákkal kapcsolatban, amelyek az általános műveltségemet gazdagították. A délutáni programon, amikor az adott témákat megbeszéltük, aktívan részt vettem. A nap végére nagyon elfáradtam, mert az ülések angolul folytak, valamint a különböző országokból érkező diákokkal angolul tudtam megértetni magamat, de ettől függetlenül egy örök emlék marad minden apró részlettel együtt. (Drabant Tibor)

Az Euroscola programot egy fantasztikus élménynek és egy hatalmas lehetőségnek tartottam és tartom mind a mai napig. Ezért is voltam boldog, mikor megkerestek, hogy képviseljem Magyarországot, mint fiatal újságíró. Természetesen azonnal elvállaltam. Bevallom az elején volt bennem némi félsz, mert ez egy teljesen új pozíció volt az Euroscola napon belül. Így átélve az egészet már bizonyosan állíthatom, hogy nincs ennél jobb és nagyobb lehetőség ebben a programban. Egy egész napot tölthettem el, több mint 20 ország egy-egy diákjával és az volt a feladatunk, hogy interjúvoljuk meg egymást és így folytassunk eszmecserét. Nagyon tartottam tőle az elején, hogy nem lesz elég jó a nyelvtudásom vagy ők nem lesznek nyitottak, de tévedtem. A jég már az ebéd alatt megtört és ezek után végig társalogtam velük a napot. Számos barátot szereztem és mindegyikkel máig tartom a kapcsolatot. Egyáltalán nem volt bennem megbánás, amiért nem az egyik teremben segítettem a probléma körök megoldását. Tökéletes volt ez így, és bár erre nagyon kevés esély van, szívesen lennék bármikor újra újságíró, ugyanis ennél jobb szerepkör nincs. (Pálfistyák János)