Kiutazás időpontja: 2016-11-10

Budapesti Gazdasági SZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolája

Budapest

Iskolánk 2016. november 7. és november 12. között abban a szerencsében részesült, hogy 24 tanulóval és öt pedagógussal elutazhatott Strasbourgba, és ellátogathatott az Európa Parlamentbe.

Az utazást az Euroscola elnevezésű program keretében nyerte a Károlyi csapata. Az online kvízjátékon elért eredményünk alapján kerültünk be a kedvezményezett iskolák közé.

Mielőtt elérkezett a nagy nap, az Európa Parlament látogatásának a napja, már rengeteg élményen voltunk túl. Egy rém hosszú buszút után először Ulm belvárosát és gyönyörű katedrálisát tekintettük meg. A hideg sem tántoríthatott el bennünket attól, hogy felmásszunk a katedrális tornyába, és onnan csodáljuk meg a várost!

Következő utunk már az első állomásunkra vezetett, a Jugendherberge Tübingen nevű ifjúsági szállásra. A megfáradt csapat egy rövid városi séta után szinte fadarabként zuhant az ágyba.

Másnap megérkeztünk Kehlbe, szintén egy Jugendherbergéba, ami a hátralévő napokban a főhadiszállásunk volt. Innen indultunk másnap reggel Strasbourgba, az Európa Parlamentbe.

Az utazó csapat tagjait gondosan válogattuk ki és felkészítettük az előre megadott vita témákra. A legtöbb EU-s országból érkeztek diákok, akiket a parlament programot segítő munkatársai vegyes csapatokba osztottak. Ezekben a nemzetközi csapatokban kellett a tanulóknak vitázniuk Európa jövőjéről, a környezetvédelemről és a megújuló energiaforrásokról, a migráció és integráció kérdéséről, emberi jogokról, fiatal munkanélküliek helyzetéről az EU-ban, illetve az EU támogatási rendszeréről.

Izgatottan készültünk az útra és a parlament látogatásra is, hiszen ott több száz külföldi vendégdiák és tanár, valamint a EU dolgozói előtt két tanulónak angol nyelven be kellett mutatni az iskolát.

A fentebb említett munkacsoportokban diákjaink angol, német vagy francia nyelven képviselhették álláspontjukat. Minden csoportnak közös álláspontot kellett a saját témájában kialakítani, amit aztán az ülésterembe visszatérve egy-egy képviselő előadott. Nagyon nagy élmény volt a program ezen része, hiszen a tanulók a valódi képviselők helyén ülhettek, kipróbálhatták a felszólalás, a parlamenti szavazás mechanizmusát. Megtapasztalhatták, hogyan zajlik a parlamenti munka a valóságban.

A nap hátralévő részében szintén az ülésteremben beszélgethettek az Európa Parlament néhány képviselőjével, kérdéseket tehettek fel, javaslatokat tehettek, kifejthették véleményüket bármilyen témával kapcsolatban.

A program egy kvízzel zárult, amely az EU tagországaival kapcsolatos kérdésekből állt. Több tanulónk is bekerült a végső győzelemért zajló csatába, ahonnan végül minden résztvevő nyereménnyel távozhatott.

A parlamenti program egész napos volt, ezért másnap valósult meg a strasbourgi városnézés. És még arra is maradt energiánk, hogy ellátogassunk Haut-Koenigsbourg várába.

November 12-én élményékkel feltöltődve indultunk haza. A busz órákig hangos volt a diákok beszámolóitól. Természetesen mindenkit más ragadott meg: volt olyan fiú, aki már igazi européer politikusként látta magát húsz-huszonöt év múlva, volt, aki emberjogi harcosként. Olyan is volt persze, akit elsősorban az utazás és a csodálatos építészeti kultúra fogott meg. Megint másoknak az jelentette a legnagyobb örömet, hogy találkozhatott és eszmét cserélhetett más országokból származó kortársaival. Egyszóval mindenki nagyon jól érezte magát, és hálás volt, hogy részt vehetett az utazáson!

NÉVSOR

1. Balogh Zsófia 11.e

2. Ferencz Renáta 10.d

3. Grósz Mónika 12.d

4. Gulyás Lia 9.a

5. Hámori Attila 11.d

6. Hokker Tamás 12.a

7. Kincses Bettina 10.a

8. Kodák Richárd 11.b

9. Kovács Dorina 11.a

10. Kovács Orsolya 12.b

11. Mészáros Betti 12.b

12. Müller Nikolett 11.a

13. Pap László 11.c

14. Pásztor Tamara 12.b

15. Sipos Dóra 12.b

16. Szabó Gergely 12.a

17. Szente Evelyn 11.a

18. Szilágyi Lóránt 10.b

19. Sztoján Bálint 10.c

20. Telek Dóra 11.a

21. Tihanyi Dóra 12.c

22. Tóth Réka 11.a

23. Turbék Katalin 10.a

24. Vigh Vivien 12.a

Csizmadia Renáta

Ferencz Ildikó

Strasbourg, 2016. november 7 – 12.