Kiutazás időpontja: 2018-12-29

KECSKEMÉTI SZC SZÉCHENYI ISTVÁN IDEGENFORGALMI, VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS SZAKISKOLÁJA

Kecskemét

Strasbourgi út-diákszemmel

Az 1. napunk egy kora reggeli keléssel kezdődött majd pedig egy kedves reggel 5 órai indulással folytatódott. Utunk során viszont sikerült magunkat több-kevésbé kipihenni. Első állomásunk Salzburburgba vezetett ahol lehetőségünk nyílt városnézésre és panoráma kilátásra. Ezután elindultunk közösen Mozart szülőházának felkutatására, amit végül meg is találtunk néhány kínai turista társaságában. Ezután kaptunk szabadidőt és indulhattunk el a város fölfedezésére.

Nekem a salzburgi dóm és a karácsonyi vásár is tetszett, de legjobban a vásárban kapható édességeket és finomságokat élveztem a legjobban. Este pedig elindultunk szálláshelyünkre Berchtesgadenbe.

A 2. napon kissé kipihent, ámde nem túlságosan fitt állapotban – vegetáriánus reggeli után – indultunk meg Strasbourg irányába Hallein érintésével. Halleinben egy tartalmas és korántsem unalmas idegenvezetésben volt részünk. A korabeli bányász élet nehéz és fárasztó, ámde kifizetődő létéről és a kapzsi nemesi rétegről egyaránt szó esett. A csúszdákkal és hajókázással teli bányatúra után pedig Kehl városa felé vettük az irányt. A szállás nagyon jó volt

A 3. napon – végre kicsit több pihenés után – indultunk el Strasbourgba ahol a város központjában a ,,Kis Franciaországban” kaptunk 2.5 óra szabadidőt. Nem csak itt, hanem máshol is egy barátommal végigjártuk a belvárost és minden létező cukrászdában megkóstoltuk az eredeti francia sütemények széles kínálatát. Ezután Franciaország másik két gyönyörű kisvárosát látogattuk meg Colmart és Riquewihrt. Mindkét város mesébe illő pompával és káprázattal bír. Mindenhol kb. 1.5-2 óra állt rendelkezésükre. Erre az időre már sikerült a többiekkel is összeismerkedni.

A 4. nap, ha úgy tetszik a fénypont volt. Már korán reggel felkeltünk és felöltöztünk, hogy idejében odaérjünk az Európa Nap kezdetére. A biztonsági átvilágítás után léphettünk be abba az épületbe amiért olyan sokat készültünk és utaztunk. A csoportképek után még tanáraink kíséretében elindultunk a parlament belsejében, ahol ők már rutinosan és könnyedén igazodtak el. Ezután elbúcsúztunk tőlük és egy gyors reggeli ismertető után leültünk reggelizni majd pedig a reggeli plenáris ülésre foglaltunk helyet. Nem csak a saját,de utastársaim nevében is mondhatom hogy a reggeli ülés kissé lassú és vontatott volt. Az ebéd – mint ahogy megtudtam gyakorlott és sokat tapasztalt barátaimtól – nem sokat változik évről évre. Minden évben spagetti és sütemény van. Ebéd végén kezdődött a EUROGAME ami egy kis vetélkedő a többi csapat és országok között. Ebéd után egy 1,5 órás zárt ülésen vettünk részt ahol képviselőket választottunk és megvitattuk a kapott vagy választott témánkat. Még ezután is lehetőségünk volt más nemzetekkel összeismerkedni és barátkozni. Néhány véletlen és vicces baki után viszont megértettük egymást. Délután a plenáris ülésen meghallgattuk a többi csoport beszámolóját, véleményét és kérdéseit. Ezután történt meg EUROGAME döntője és a záróbeszéd. És legvégül ünnepélyes lezárásként az EU himnuszát is elénekeltük. Ezután a fárasztó 11 ÓRÁS NAP UTÁN!!!!!!!!!! még elmentünk és megnéztük Kehlt éjjel.

Az 5. napon pedig kezdetét vitte a visszafele tartó hosszú és fárasztó 12 órás út. Reméljük hogy legközelebb is ilyen jól fogunk majd szórakozni és még több emberrel ismerkedhetünk meg!