Kiutazás időpontja: 2017-11-30

Avasi Gimnázium 2017

Miskolc

Az Avasi Gimnázium 24 diákja és 2 tanára 2017. november 30-án vett részt az Európai Parlament Euroscola-programján. Tapasztalataink már voltak, mert korábban is megadatott számunkra a lehetőség. A programról a leghitelesebb beszámoló a diákok véleménye. Íme néhány kiragadott mondat az egyéni élménybeszámolókból:

Rendkívül izgalmas volt, hogy 2017. november végén az Avasi Gimnáziummal látogatást tettünk a strasbourgi Európai Parlamentbe. Már középiskolás diákként is nagyon érdekelt az Európát körülvevő, fontosabb kérdések köre. Az Euroscola-nap tökéletes lehetőség volt a velünk egykorú középiskolás diákok véleménycseréjére. Nagyon érdekes bepillantani egy EU-s képviselő mindennapjaiba, és megismerni azt, hogy valójában hogyan zajlik egy parlamenti ülés. Élmény volt megtapasztalni a különböző országokból származó diákok mentalitását, érteni a gondolataikat, figyelni az akcentusukat. Nagyon jó érzés tudni, hogy Európában mi olyan generáció vagyunk, amely igenis fontosnak tartja, hogy mi történik az Európai Unión belül. (Barta Valentin 12/5)

Nagyon élveztem az Euroscolát, megtiszteltetés volt abban az épületben lenni, ahol több mint 500 millió ember és 28 tagállam jogait és törvényeit vitatják meg. Elképesztő látvány tárult elém, amikor a buszról megláttam az Európai Parlament épületét és ez az élmény egyre csak fokozódott, ahogy beléptünk az épületbe. Élvezetes volt az egész program. (Lenkei Márk 12/1)

Hatalmas élmény volt személy szerint nekem is ez a néhány nap. Az Európai Parlament épülete kívülről és belülről is lenyűgöző. Sokat tanultam az EU működéséről, és örültem, hogy sok külföldi diákkal találkozhattam. Külön öröm volt számunkra, hogy az EP talán két legfontosabb nyelvét, az angolt és a franciát is ugyanúgy értettük. A város, Strasbourg nagyon elegáns, a karácsonyi vásár hangulata pedig magával ragadó volt. (Máthé Levente 11/2)

Számomra nagy élmény volt az, hogy francia nyelven is szólt az előadás, és a képviselőasszony is franciául beszélt. Így gyakorolhattam a francia hallásértésemet is. Érdekes volt látni, hogy mennyire más szellemiségben nevelkedtek egy-egy ország diákjai. (Berencsy Lili 11/2)

Hihetetlen megtiszteltetésnek éreztem, hogy az Európai Parlamentben lehettem. Amint beléptem az épületbe, lenyűgözött a látvány, hogy nemcsak szép, hanem modern és környezettudatos egyszerre. Meglepő volt számomra az is, hogy milyen sok ország diákjai vehetnek részt ezen a fantasztikus programon. A legjobb élmény a plenáris ülés volt, ahol szavazhattunk és kérdést is tehettünk fel, mint egy igazi képviselő, de sok tapasztalatot szereztem a „kiscsoportos” ülésen is, ahol a csoportunk a svédekkel dolgozott együtt, akikkel rögtön megtaláltuk a közös hangot, és egyetértettünk a migrációs kérdés problémájára talált megoldásokban. Összességében hihetetlen sok élményben részesültem, és megannyi tapasztalatot szereztem. (Csulák Nikolett 11/2)

A parlament épülete nagyon igényes és szép volt. A folyosó úgy nézett ki, mint az Édenkert. Érdekes volt más nemzetiségű emberekkel tárgyalni, mivel minden országban másképpen látják az Unió helyzetét. (Galgóczi Petra 11/1)

Számomra az Euroscola-nap hatalmas élmény volt. Az, hogy ott lehettem az Európai Parlamentben, hatalmas megtiszteltetés volt, illetve egy olyan lehetőség, amit kevesen élhetnek át. Büszkén képviseltem az országomat, és örülök, hogy a többi ország képviselőivel is sikerült összebarátkoznom. Emellett Strasbourg egy gyönyörű város, az ottani karácsonyi vásár meseszép. Az ott töltött napok örök élményként maradnak meg nekem. (Kiss Fanni 10/2)

Az Európai Parlamentben töltött nap hatalmas élmény volt számomra és iskolatársaim számára. Az épület lenyűgöző, modern, gyönyörű a beltéri díszítés, az egész Parlament lélegzetelállító. Felejthetetlen nap volt, a más nemzetiségű diákokkal sikerült érdekes, tartalmas beszélgetéseket folytatnunk angolul, ami nemcsak nagyszerű tapasztalatként, de kellemes meglepetésként is ért engem. Nagyszerű lehetőség volt ez a program az angol nyelv gyakorlására is. (Varga Lili 11/1)

Más kultúrákat és embereket megismerni, sztereotípiákat és előítéleteket ledönteni, számomra talán ezek voltak a legfontosabb pontjai az eseménynek. (Botz Réka 10/1)

Akikkel egy csoportba kerültem, nagyon felnőttesen gondolkodtak. Nagyon tetszett, hogy a csoportunkban mindenki szóhoz juthatott, mindenki elmondhatta saját véleményét. Igazából ez volt a lényege az egész napnak szerintem, hogy elmondhattuk ötleteinket, és meghallgattuk másokét. (Zámbó Judit 10/1)

Strasbourgi utunk élményekkel teli kirándulás volt. Szerencsésnek éreztem magam, hogy betekintést nyerhettem más kultúrákba, illetve megismerhettem az EU működését. Köszönöm iskolámnak és kísérő tanárainknak, hogy felkészítettek minket és hogy lehetőséget biztosítottak az Euroscola programra. (Szőke Máté 11/1)

Az iskolapadokat elhagyva hirtelen egy más világba csöppentünk. Úgy éreztem Strasbourgban, az Európai Parlamentben, hogy az én szavam is számít. Ritka érzés ez a fiataloknak. Minden ott dolgozó velünk foglalkozott, kíváncsiak voltak a véleményünkre, és olyan problémákat vitattunk meg, mint az igazi politikusok. Ezek a problémák minket, fiatalokat is körülvesznek. Lehetőséget kaptunk a felszólalásra, a véleményünk megosztására. Kérdéseink sokakban újabb kérdéseket vetettek fel, a véleményünkkel pedig sokan egyetértettek. Egy napra igazi politikusokká váltunk. Próbáltuk ezt a feladatot komolyan venni, és a csoportos beszélgetéseken minél többször felszólalni. Örülök, hogy részese lehettem ennek a programnak. (Bene Anna 12/2)