Kiutazás időpontja: 2018-02-01

Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja

Baja

EUROSCOLA-projekt Strasbourgban

Osztályunk lehetőséget kapott rá, hogy január végén három napot töltsön Franciaországban, Strasbourgban, mert novemberben első helyezést értünk el egy országos online-vetélkedőn az Európai Parlamentről. Miután értesültünk róla, hogy részt vehetünk az Euroscola napon, megkaptuk a hat témát és hat csoportban megkezdtük a felkészülést. Az iskola jelentős anyagi támogatással járult hozzá az úthoz, így repülővel utazhattunk január 31-én.

Február 1-én az egész napot az Európai Parlamentben töltöttük Magyarország képviseletében. 22 EU-tagországból gyűltek össze azok a diákok, akik megnyerték a saját országukban indított versenyt, ezáltal lehetőséget kaptak, hogy jobban megismerjék az EU működését és döntéshozatali mechanizmusát. Először minden csoport bemutatta a várost, az országot és az iskolát, ahonnan érkezett két jellemző fénykép segítségével. Bár a képviselők Brüsszelben voltak, egyikükkel egy videokonferencia formájában beszélhettünk és kérdéseket tehettünk fel neki.

Utána hat csoportban (környezetvédelem és megújuló energiaforrások, migráció, Európa jövője, biztonság és emberi jogok, fiatalok foglalkoztatása, az európai kulturális örökség éve) próbáltunk az EU különböző problémáira megoldást találni. Korábban már tanórákon foglalkoztunk egyes témákkal, mint ahogy a többi diák is, ezért a közös munka könnyebben zajlott. A csoportos feladatmegoldás után a csoportok szóvivői ismertették a bizottságok javaslatát, épp úgy, mint az igazi képviselők a parlamenti üléseken. A parlamenti szavazóberendezés segítségével szavazhattunk róla, hogy elfogadjuk-e a bizottságok jelentését.

A nap folyamán részt vettünk egy vetélkedőn is, melynek döntőjét a szavazás után játszotta le a négy legjobbnak bizonyult csapat. A program az Európa Himnusz közös eléneklésével zárult.

Harmadik nap nem volt túl jó az idő és az eső is esett egy kicsit, ennek ellenére tettünk egy rövid városnéző körutat Strasbourgban. Megtekintettük a katedrálist és a La Petite France városrészt. Ezután autóbusszal visszamentünk Frankfurtba a reptérre, ahonnan este kilenc óra tájban indult a repülőnk haza; végül a hajnali órákban érkeztünk meg Bajára.

Ez a három nap elég megerőltető volt, de nagyon szemléletes módon és alaposan megismerhettük, hogyan működik az Európai Parlament, behatóan foglalkoztunk az Uniót és a fiatalokat érintő egyes kérdéskörökkel. Emellett sok érdekes információval gazdagodtunk a többi uniós tagországgal kapcsolatban, és nem utolsó sorban sok új ismerősre is szert tettünk. Ahhoz sajnos túl kevés volt az időnk, hogy igazán megismerjük a várost, mégis elmondható, hogy nagyon élveztük az együtt és a tanárainkkal töltött időt.

Szeretnék nekik, és az iskolavezetésnek is köszönetet mondani a csoport nevében, hogy ilyen szép élményekkel gazdagodhattunk.