Kiutazás időpontja: 2018-12-29

KECSKEMÉTI SZC SZÉCHENYI ISTVÁN IDEGENFORGALMI, VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS SZAKISKOLÁJA

Kecskemét

Ismét Strasbourgban, az Európai Parlamentben!

December 6-án ismét részt vehetett iskolánk Strasbourgban az Euroscola Napon. Ezen a napon 23 ország több, mint 500 diákja képviselte hazáját.

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által megrendezett „Euroscola” verseny tavaszi fordulóján 3. helyezést ért el iskolánk csapata, melynek nyereménye az Euroscola-programban való részvétel Strasbourgban, az Európai Parlament egyik székhelyén. 24 diák képviselte iskolánkat, immár, mint az Európai Parlament Nagykövet Iskolája.

A parlamentben a kommunikáció elsősorban angol nyelven folyt. Délelőtt folyamán betekintést kaptunk az Európai Unió, valamint az Európai Parlament működésébe, kérdéseket tehettünk fel egy parlamenti képviselőnek és nem utolsó sorban 2 tanuló, Csősz Viola és Szabó Dániel bemutatták iskolánkat. „Hatalmas megtiszteltetés volt számunkra, hogy ott állhatunk csaknem 600 ember előtt és mi mutathattuk be iskolánkat angol és német nyelven.” -nyilatkozták a diákok.

Ebéd időben egy izgalmas játékra került sor, ez volt az Eurogame. 4 fős, különböző nemzetből érkező diákok alkottak csapatokat. Egy tesztet kellett megoldaniuk, melyben minden kérdés más-más nyelven volt feltéve. A négy legjobb eredményt elérő csapat a nap végén még összemérhette tudását a végjátékban.

Ebéd után kezdődtek a bizottsági munkák. Hat téma alapján alkottunk csoportokat, ahol országonként négy-négy tanuló vett részt. Erre a feladatra természetesen már itthon felkészültünk. A hat előre kiadott téma a következő volt: Környezetvédelem; Biztonság és emberi jogok; Európa Jövője; Európai Kulturális örökség éve; Migráció és Integráció; Fiatalok foglalkoztatása.

Másfél órás ötletelés után visszatértünk a plenáris ülésterembe és prezentáltuk, mire jutottunk témáinkkal kapcsolatban. A végén szavazhattunk egymás javaslataira.

A nap az Európai Himnusszal és az uniós országok zászlóinak bevonulásával zárult.

A parlamenti nap mellet számos program színesítette a kirándulást. Odafelé úton tettünk egy kis városnézést Salzburgban, illetve a halleini sóbányát is megtekintettük.

Természetesen nem maradtak ki a franciaországi programok sem. Adventi időszak révén csodásan feldíszített városokat és falvakat járhattunk be. Jártunk Colmarban, Riquewihrben és természetesen Strasbourgban.

Élményekkel telten és pozitív tapasztalatokkal tértünk haza.