Kiutazás időpontja: 2016-10-07

SEK BUDAPEST Óvoda Általános Iskola és Gimnázium

Budapest

Beszámoló Strasburgból, Az EUROSCOLA programról, 2016.10.07, SEK Budapest International School

Az Euroscola-program keretében minden évben körülbelül 500 középiskolás diák látogathat el az Európai Parlamentbe, hogy a Parlament munkájával ismerkedjen és egy napra EP – képviselő legyen, miközben a nyelvtudását is gyakorolja. A nyertes csapatok a 2016. október és december között megrendezésre kerülő szimulációs játékokon vehettek részt.

A program során a résztvevők bevezető előadást hallhatnak az európai integráció főbb állomásairól, majd ezt követően a diákok maguk is munkacsoportokat alakítanak, és parlamenti vitákban tárgyalják meg az uniós kérdéseket. A témák megnyitása után a tanulók döntést is hoznak, így modellezve a teljes folyamatot.

A kiutazó 16 diák és a 2 kísérő tanár előre kapott az Európai Parlament Strasbourgi Tájékoztatási Irodájától egy magyar- angol nyelvű felkészítő táblázatot amiből a diákoknak fel kellet készülniük. A kiutazási költségeit az Európai Parlament támogatta.

A SEK Budapest International School nyertes csapata 2016. október 5 én hajnali 4 órakor indult el Budapestről Strasbourg fele, egy különleges élményekre számítva: egy egész napot tölthetnek el a több száz különböző országokból érkezett diákkal és kísérővel az Európai Parlamentben.

Háromkor érkeztünk meg Münchenbe. A szállás elfoglalása után ismerkedtünk a helyi gasztronómiával, majd megcsodáltuk a belvárost.

Másnap reggel a Marienplatz szépségében gyönyörködtünk, majd ebéd után nagy utazásra indultunk Baden-Badenbe. Este hatkor már ott vacsoráztunk, majd korán lefeküdtünk, készülve a következő, izgalmas napra.

Másnap ismét útra keltünk, reggel nyolckor pedig már Strasbourgban voltunk a Parlament épülete előtt, izgatottan várva a programokat. Megkaptuk a kitűzőket és a napi programot, majd elkezdődött a parlamenti munka szimulációja.

Húsz különböző országból ültek gyerekek az asztaloknál. Az első ülés során minden jelenlévő ország egy percben mutatta be hazáját és iskoláját. A SEK Budapest International Schoolt Weisz Viktor képviselte. Ezután a parlament szavazórendszerét próbáltuk ki, majd egy európai parlamenti képviselőt kérdezhettünk különböző témákról.

Ezt követően kezdődött az Eurojáték. Az ebéd alatt négy fős csapatokat alkottak a tanulók. Mindegyik csapattag más és más országból érkezett. A kvíz során érezhettük, hogy mennyire hasznos az a nyelvtudás, amit az iskolában szereztünk.

A program szónokok és írnokok választásával folytatódott, majd az előre meghatározott témákról beszélgettünk társainkkal. A második ülés során megismertük a többi munkacsoport beszámolóit és javaslatait.

A komoly munkát az Eurojáték döntője követte. Az esemény az európai himnusz meghallgatásával zárult. Az élménygazdag program után visszautaztunk Baden-Badenbe, ahol egy közös vacsorával fejeztük be a napot.

Az Európai Parlamentben töltött napon érezhettük, megtapasztalhattuk egy európai parlamenti képviselő felelősségét, munkáját. Megismerhettük egy parlamenti téma megvitatásának, kidolgozásának, benyújtásának folyamatát. Megtapasztaltuk az Európai Unió működését, az ott dolgozók mindennapjait. Érezhettük, hogy képviselőként mennyit számíthat a véleményünk, illetve azt, hogy hogyan tudunk közös nevezőre jutni a más véleményen lévőkkel.

A hazaút előtt még élvezhettük kicsit Strasbourg szépségét, majd azzal az érzéssel gazdagodva indultunk haza, hogy – ahogy az Európai Parlamentben hallhattuk – miénk a jövő! Büszkeséggel töltött el bennünket, hogy egy ilyen jelentős nemzetközi eseményen Magyarországot képviselhettük.